Vad är astigmatism?

Astigmatism är en typ av brytningsfel. Det kan förekomma både vid närsynthet och översynthet. Astigmatism beror på att hornhinnan är ojämn.


Vad är astigmatism?

Astigmatism beror på att hornhinnans yta är ojämn. Detta gör att det ljus som hornhinnan träffas av, inte bryts mot en specifik punkt.

Symptom

Om du har astigmatism (brytningsfel) kan synen vara suddig på både nära och långt håll. Mycket enkelt förklarat kan astigmatism förklaras på följande vis. Säg att du visar upp bokstaven H för en person som har brytningsfel. Denna ser på de vertikala linjerna mycket starkt medan strecken i mitten, det horisontella är suddigt.

Astigmatism är även den typ av synfel som kan ge huvudvärk. Detta beror på att ögat hela tiden letar efter den punkten som är mest skarp. Detta kallas för The circle of least confusion. 

Astigmatism

Vilken lins som passar bäst för dig som astigmatiker beror på dina behov och på hur stort ditt synfel är.

Behandling

Astigmatism behandlas med glasögon, kontaktlinser eller med laserbehandling för den som inte vill eller orkar använda glasögon eller linser.

Gå till din optiker för att få hjälp med att välja ut den bästa behandlingen för din astigmatism.

Synundersökning

För att ta reda på om du har astigmatism eller om du har något annat synfel måste du göra en synundersökning. Vid en vanlig synundersökning börja optikern med att prata med dig och ställa frågor om hur du mår och hur du upplever din syn. Det kan vara frågor som rör spänningshuvudvärk eller ansträngda ögon.

Därefter får du göra en undersökning där du med ett öga i taget får läsa bokstäver på en tavla som sitter placerad en bit bort. Bokstäverna blir mindre och mindre för varje rad och till slut kan du inte längre läsa dem.

Visar det sig att du har en synnedsättning går synundersökningen vidare med att ta reda på vad det är som orsakar ditt synfel.

Läs mer om synundersökning här.

Laserbehandling

Har du ett synfel och är trött på att dagligen använda glasögon eller linser kan du göra en laserbehandling. Det finns två olika vanliga typer av laserbehandlingar vid synfel. Dessa kallas för Lasik och Lasek. För att få göra en laserbehandling måste du minst vara 20 år och inte haft en förändrad syn de senaste två åren.

Det finns alltid risker med att göra ett ingrepp med laser och ungefär 10 procent av alla som gör en behandling blir inte nöjda. Men det lämnar å andra sidan 90 procent nöjda patienter.

Läs mer om de olika laserbehandlingarna här.